2024’te muayeneden geçirilen araç sayısı 12,5 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye’de araç muayene işlemleri Bakanlık koordinesinde yürütülüyor. Muayenelerin daha etkin ve sağlıklı şekilde yapılabilmesi için söz konusu çalışmalar kamu ve özel sektör işbirliğiyle sürdürülüyor.

Bu kapsamda Türkiye’de 214’ü sabit, 75’i seyyar, 18’i seyyar traktör ve 5’i motosiklet olmak üzere toplam 312 muayene istasyonuyla hizmet veriliyor.

İstasyonlarda, geçen yıl 12 milyon 559 bin 180 araç muayene edildi. Bu araçların 8 milyon 961 bin 119’unun hafif kusurlu, 3 milyon 233 bin 257’sinin ağır kusurlu, 153 bin 612’sinin emniyetsiz, 211 bin 192’sinin kusursuz olduğu belirlendi.

Muayeneden geçemeyen araçlarda, fren sistemleri, kuvvetleri ve lambaları, emniyet kemerleri, geri vites lambası, ön fren hortumları, yakıt sistemleri, yolcu araçlarının koltukları, en çok kusur tespit edilen aksam ve sistemler olarak öne çıktı.

“MUAYENEYLE TRAFİKTE TEKNİK KUSURLARI ARAÇLARIN SEYİR HALİNDE OLMASININ ÖNÜNE GEÇİYORUZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde trafik kazalarının en fazla sürücü hatalarından kaynaklandığını belirterek, araçların teknik kusurlarının ikinci neden olarak öne çıktığını söyledi.

Bakanlıkça düzenlenen ve operasyonları yine Bakanlığın denetiminde olan TÜVTÜRK’ün araç muayene sistemiyle bu hizmetin verildiğini anımsatan Uraloğlu, “Araçlardan kaynaklı teknik hataların tespit edilmesi ve bu kusurların giderilerek araçların trafiğe güvenle çıkmasında çok önemli bir rol üstleniyoruz. Bu sayede trafikte teknik kusurları olan araçların seyir halinde olmasının önüne geçiyoruz.” dedi.

Muayene sürecinde ağır kusurlu veya emniyetsiz olduğu için trafik güvenliğini tehdit ettiği tespit edilen araçların muayenelerinin ancak bu kusurlar giderildikten sonra onaylandığını dile getiren Uraloğlu, böylece risk oluşturabilecek araçların trafiğe çıkmalarının engellendiğini bildirdi.

Uraloğlu, “TÜVTÜRK araç muayene sistemiyle Türkiye’de yılda ortalama 100 binin üzerinde trafik kazasının önüne geçilmesini sağlıyoruz. Kara ulaşımı kaynaklı karbon emisyonu, yakıt verimliliği ve araçların işletme giderleri gibi birçok alanda da ülkemize katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

Geçen yıl muayeneden geçirilen araç sayıları şöyle:

Aylar Muayene Sayısı
Ocak 920.187
Şubat 862.340
Mart 941.321
Nisan 787.441
Mayıs 935.416
Haziran 955.676
Temmuz 1.131.191
Ağustos 1.131.297
Eylül 1.091.727
Ekim 1.147.614
Kasım 1.219.478
Aralık 1.435.492
Toplam 12.559.180

Related Posts

Dünyanın en büyük otomobil devlerinden biri Avrupa’daki fabrikalarını kapatmaya hazırlanıyor

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan ve Fransız Peugeot ile İtalyan Fiat’ın İtalya’da birleşmesiyle oluşan grubun Avrupa’daki üst düzey yöneticisi Jean-Philippe Imparato, Avrupa Birliği’nin bu yıl aşırı sıkı karbondioksit emisyon …

Euro 4 yılın zirvesini gördü! ING’den yeni tahmin Euro tahmini

Euro’nun dolar karşısında dün 4 yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından ING, Euro’nun 1.20 dolara doğru yükselebileceği tahmininde bulundu.

ASELSAN’dan 72 milyon dolarlık sözleşme

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 6,6 artışla 11.854,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yükselişini sürdürerek 11.906,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Türk malı imajını tehlikeye sokacak gelişme: Bakanlığın uyarıları da işe yaramadı

Tarım Orman Bakanlığı, AB’ye ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin-A uygunsuzlukları sebebiyle Türkiye’ye yönelik RASFF tarafından (Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi) yapılan bildirimlerde artış olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, ihracatçılara gönderdiği yazıda alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığını gösterdiğini bildirdi.

Türkiye’nin en büyükleri listesindeki demir çelik devi iflasın pençesinde

Türkiye’nin önde gelen demir çelik üreticilerinden olan ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Sıddık Kardeşler Haddecilik finansal darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.