Depremzede mükellefler için vergi kararı

Kahramanmaraş Merkezli Depremden Etkilenen Vergi Mükelleflerine Mücbir Sebep Hali Uzatıldı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki bazı vergi mükelleflerine yönelik mücbir sebep hali 31 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Karar Yüzde 80’ini Kapsıyor

Konuya ilişkin değerlendirmesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2022 yılı toplam cirosu 2,5 milyon liranın altında kalan 73 bin 87 mükellefin mücbir sebep halini uzatmış olduk. Böylece, bölgede bulunan mükelleflerin yüzde 80’ini kapsama aldık. Belirlediğimiz 2,5 milyon lira ciro tutarı 2024 yıl sonu fiyatlarıyla yaklaşık 6 milyon liraya tekabül ediyor” ifadelerini kullandı.

Başvuru Nasıl Yapılacak

Depremden vergi ödevlerini yerine getiremeyecek şekilde etkilendiğini ve mücbir sebep halinin devam ettiğini belirten mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairelerine gerekli belgelerle bireysel talepte bulunabilecek. Bu mükelleflerin durumları ayrıca değerlendirilecek.

1 Ocak 2023 ila 6 Şubat 2023 tarihleri arasında bu yerlerde işe başlayanlar ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti olmayan ve 2022 takvim yılında sadece gayrimenkul sermaye iradı, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlar yönünden gelir vergisi mükellefi olanların mücbir sebep hali de uzatıldı. Bu yerlerdeki mücbir sebep hali uzatılan mükelleflerin beyannamelerine ilişkin beyan ve ödeme süreleri için de özel bir takvim belirlendi. Aylık, üç aylık ve yıllık vergi beyannameleri için vergi türleri itibarıyla farklı beyanname verme süreleri ve ödeme süreleri oluşturuldu.

24 Aya Kadar Taksitlendirilecek

Deprem bölgesinde kayıtlı araçların motorlu taşıtlar vergisinin ödeme sürelerinin uzatılması da uygun bulundu. 2023 yılı ikinci taksiti, 2024 yılı birinci ve ikinci taksitleri ile 2025 yılı birinci taksitine ilişkin ödemelerin 30 Haziran’a kadar yapılması gerekiyor. Mücbir sebep hali uzatılan borçlular taksitlendirme talebinde bulunabilecek. Gerekli şartları taşıyanların borçları faiz alınmadan 24 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Mücbir sebep hali uzayan mükellefler 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamındaki başvurularını 31 Ağustos’a kadar yapabilecek. Peşin ödeme dahil ilk taksitlerini 30 Eylül salı günü sonuna kadar, diğer taksitlerini de bu taksiti takip eden aylık dönemler halinde ödeyebilecek.

Related Posts

Borsa günün ilk yarısında yükseldi. Fed kararı bekleniyor (7 Mayıs 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 30,32 puan ve yüzde 0,33 artışla 9.165,01 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 37,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,43 değer …

Merkez Bankası, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydettiğini bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerini inceledi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerini inceledi

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

TL’de 6 ayın en keskin düşüşü

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Türkiye’de gram altın fiyatı nasıl belirleniyor?

Altın fiyatları günden güne değişiyor ve rekor tazeliyor. Peki bu değişimin arkasında ne yatıyor? Küresel piyasalarda ve Türkiye’de altının değeri nasıl hesaplanıyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir