Karaciğerinizi korumanın 3 sırrı: Bu gıdaları mutlaka tüketin!

Karaciğer Sağlığı için Beslenme Önerileri

Dünya genelinde kanser hastalıklarının en çok metastaz yaptığı organ olan karaciğer hakkında önemli bilgiler veren Liv Hospital Ulus Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, karaciğer sağlığını korumak için devetabanı dikeni, kahve ve enginar tüketimine dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Acarlı, yapılan araştırmaların kahvenin metabolizmayı hızlandırdığını ve karaciğer hastalıkları ile kansere karşı koruyucu bir etki sağladığını gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca kahvenin nörodejeneratif hastalıklardan Parkinson’a kadar birçok hastalığa karşı koruyucu özellikleri olduğunu vurguluyor. Kahvenin koruyucu özelliklerini kanıtlayan geniş bir çalışmadan da bahseden Acarlı, kahvenin olumlu etkilerinin neredeyse ispatlandığını aktarıyor.

Karaciğer hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri olan aşırı alkol tüketiminin karaciğer sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Acarlı, aşırı içki, sigara ve kilo alımının kanser riskini artırdığını söylüyor. Ancak devetabanı dikeni ve enginar gibi besinlerin karaciğere faydalı olduğunu belirtiyor. Karaciğer sağlığını olumsuz şekilde etkileyen tek madde olarak alkolü gösteren Acarlı, alkolün karaciğer hastalıklarına sebep olabileceğini vurguluyor.

İyi ve Kötü Huylu Tümörler Hakkında Bilgiler

İyi huylu tümörlerin zaman içinde kötü huylu hale dönüşebileceğine dikkat çeken Acarlı, bu tür tümörlerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kötü huylu tümörlerin karaciğer hastalarında sıkça görüldüğünü ve bu tür tümörlerle mücadelede erken teşhisin önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca kötü huylu tümörlerin çoğunlukla karaciğer hastalarında ortaya çıktığını ve hastaların düzenli olarak görüntüleme testlerinden geçmesi gerektiğini vurguluyor.

İleri safhadaki karaciğer hastalıklarında belirtilerin halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık ve sarılık olduğunu belirten Prof. Dr. Acarlı, bu belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Karaciğer hastalıklarından korunmanın önemini vurgulayan Acarlı, Hepatit B ve C gibi viral hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemler hakkında bilgi veriyor. Ayrıca manikür ve pedikür gibi kişisel bakım ürünlerinin paylaşılmaması gerektiğini ve cerrahi aletlerin de dikkatli kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Karaciğer Yağlanması ve Safra Kesesi Hastalıkları

Karaciğer yağlanması ve safra kesesi hastalıklarının günümüzde yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. Acarlı, karaciğer yağlanmasının karaciğeri zamanla siroza ve kansere sürükleyebileceğini vurguluyor. Safra kesesinde ise büyük taşların varlığının safra kesesi kanserine neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle karaciğer ve safra kesesi sağlığının korunması için düzenli kontrollerin önemine değiniyor.

Related Posts

Vitamin alırken sağlığınızdan olmayın… ‘D vitamininin yanlış kullanımı ciddi sorunlara yol açabilir’

İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, koronavirüs dönemi sonrasında özellikle de bağışıklığını güçlendirmek için doktor tavsiyesi olmadan D vitamini kullanımında meydana gelen artış hala devam ettiğini söyledi. Dr. Ayaydın Kaplan, “Her vitaminin fazlası zarar. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunu olsa da bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek ve kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok riski beraberinde getirebiliyor” dedi.

Rüya Görmek Ruhu Dinlendirir

Rüya görmek ruhu dinlendirir! Rüya herkes için farklı bir anlama gelirken uzmanlar uykunun bedeni, rüyanın ise ruhu dinlendirdiğini söyledi. 

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Artan polen yoğunluğu alerjik şikayetleri artırdı

Van’da son günlerde artan polen yoğunluğu nedeniyle alerjik şikayetlerin arttığı belirtildi.