Suriye’ye yaptırımlar tartışılıyor

Suriye’deki Cihatçı Terör Örgütü HTŞ’nin İnsan Hakları Siciline AB’den Hassasiyet Beklentisi

Suriye’de yönetimi elinde bulunduran cihatçı terör örgütü Heyet Tahrir Şam (HTŞ), insan hakları konusundaki sorunlu sicili nedeniyle AB yetkililerinin dikkatini çekti. AB, yeni yönetimden özellikle kadın ve azınlık hakları konusunda hassasiyet bekliyor.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu kademe kademe ilerleyen bir yaklaşım” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ise, “Suriye’yle ilgili enerji ve ulaştırma sektörleri ile ülkenin mali istikrarı için önemli finans kuruluşlarına uygulanan bazı yaptırımları kaldırmaya karar vereceğiz” açıklamasını yaptı.

Komşu Ülkelerden ‘Tetikte’ İzleme

AB içerisinde konuya temkinli yaklaşan ülkeler arasında Yunanistan da bulunuyor. Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye ile Suriye arasında olası bir deniz yetki sınırlandırması durumunda tetikte olduklarını ifade etti. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada AB’nin HTŞ’ye karşı kademeli yaptırımlar uygulayacağını belirtti ve AB’nin Suriye ile ilişkilerini sürdürmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bağcı, “AB’nin artık Suriye’deki gelişmeleri dikkate alması gerekiyor. Olaylar çok ciddi ve AB’nin Suriye ile bağlarını koruması gerekiyor. Suriye’deki durum, dikkate alınacak kadar önemli. İsrail, İran, Rusya ve ABD gibi ülkelerin varlığı Suriye’deki durumu karmaşık hale getiriyor. Dolayısıyla AB’nin ağırlığını arttırması için Suriye ile bağlarını sürdürmesi kritik” şeklinde konuştu.

‘Parayı Basan Suudi Arabistan’ İddiası

Bağcı, Batı ülkelerinin HTŞ’den beklentileri konusunda yeni yönetimin para ve yatırıma ihtiyaç duyduğunu ve taviz vermesi gerektiğini söyledi. Bağcı, “Suriye yönetimi ikinci bir Taliban yönetimi olmayacak” açıklamasını yaptı. Ayrıca HTŞ’nin Türkiye tarafından şekillendirildiği iddialarının doğru olmadığını vurgulayarak, “Suudi Arabistan daha önemli görünüyor. Parayı basan Türkiye değil, Suudi Arabistan” dedi.

Related Posts

Malezya-İran mahkum takası: 88 kişi ülkesine gönderildi

İran resmi haber ajansı IRNA, Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı. Açıklamada, “Malezya’da hapis cezasına çarptırılan 88 İran vatandaşı, iki ülke arasında imzalanan mahkum nakli anlaşması doğrultusunda, cezalarının kalan kısmını …

Trump, Arap ülkesi müttefikleri için koskoca körfezin adını değiştirecek

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ziyareti sırasında “Basra Körfezi” yerine “Arap Körfezi” adını kullanacaklarını açıklamaya hazırlanıyor. İran’ın sert tepki gösterdiği bu adım, Washington’un Arap müttefikleriyle yakınlaşma hamlesi olarak görülüyor.

Vergi olmayan tek ülke: Sadece 63 kişi yaşıyor

Avrupa’nın ortasında, yalnızca 63 kişinin yaşadığı ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan sıra dışı bir ülke yükseliyor. Vergisiz ve müdahalesiz..

Siirt’ye ticari araçla kamyonet çarpıştı: 6 yaralı

Siirt’in Kurtalan ilçesinde kamyonet ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 6 kişi yaralandı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Çin-Mısır ortak tatbikatı dikkat çekti

Çin ve Mısır ilk defa hava kuvvetleri alanında ortak askeri tatbikat yaptı. Çin ve Mısır’ın düzenlediği ‘Medeniyet Kartalı-2025’ ortak hava kuvvetleri tatbikatı dün Mısır Hava Kuvvetleri’nin üssünde sona erdi. ‘DERİNLEŞEN ASKERİ BAĞLARIN VE DEĞİŞEN …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir