Türkiye’de siyasi ve toplumsal baskı artıyor: Yargı, muhalifleri dizayn etme aracı mı?

MUHALİFLERE YÖNELİK BASKI ARTIYOR

Son dönemde gazeteci Barış Pehlivan, Seda Selek ve Serhan Asker’in gözaltına alınması, Türkiye’de basına yönelik baskının arttığını bir kez daha gösterdi. Ayrıca, CHP’li Esenyurt ve Beşiktaş belediye başkanlarının tutuklanması, DEM Parti’li belediyelere kayyum atanması ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın tutuklanması, baskının geniş kitlelere yayıldığını gösteriyor.

Doç. Dr. Fatih Yaşlı, iktidarın muhalifleri sindirmek için yargıyı bir “sopa” olarak kullandığını söylüyor. Yaşlı’ya göre, bu taktik geçmişte Ergenekon ve Balyoz davalarında da kullanılmıştı. Ancak şimdi farklı bir durum var: “O dönemde Ergenekon adı altında örgütlenme yapılmış ve farklı kesimler suçlanmıştı. Şimdi ise herkes için farklı suçlamalar ortaya atılıyor” diyen Yaşlı, iktidarın bekasını sağlamayı amaçladığını belirtiyor.

HEDEFTE KİM VAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ınTurpun büyüğü heybede” ifadesiyle işaret ettiği ismin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğu düşünülüyor. İmamoğlu hakkında son günlerde yeni soruşturmalar açılması ve eski davalarının devam etmesi, iktidarın onu siyasi yasakla engellemeye çalıştığı iddialarını güçlendiriyor.

Yaşlı, “İmamoğlu’nun siyasi yasakla karşılaşması mümkün ancak iktidar, bu durumun kamuoyunda yaratacağı tepkiyi de hesaba katıyor. Bir diğer seçenek ise muhalefeti bölmek amacıyla birden fazla adayı İmamoğlu’nun karşısına çıkarmak” dedi. Özellikle milliyetçi partilerin kendi adaylarını çıkararak muhalefeti parçalayabileceği ihtimalini vurguladı.

MUHALEFET İÇİN KRİTİK DÖNEM

Yaşlı, muhalefetin bu baskılara karşı etkili bir strateji belirlemesi gerektiğini söyledi. “Eğer muhalefet, halkı siyasete daha fazla dahil etmeye yönelik bir yol izlemezse, iktidar bu rejimi tamamlayabilir” diyen Yaşlı, özellikle ekonomik kriz ve adil gelir dağılımı konularının muhalefetin öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Malezya-İran mahkum takası: 88 kişi ülkesine gönderildi

İran resmi haber ajansı IRNA, Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı. Açıklamada, “Malezya’da hapis cezasına çarptırılan 88 İran vatandaşı, iki ülke arasında imzalanan mahkum nakli anlaşması doğrultusunda, cezalarının kalan kısmını …

Trump, Arap ülkesi müttefikleri için koskoca körfezin adını değiştirecek

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ziyareti sırasında “Basra Körfezi” yerine “Arap Körfezi” adını kullanacaklarını açıklamaya hazırlanıyor. İran’ın sert tepki gösterdiği bu adım, Washington’un Arap müttefikleriyle yakınlaşma hamlesi olarak görülüyor.

Vergi olmayan tek ülke: Sadece 63 kişi yaşıyor

Avrupa’nın ortasında, yalnızca 63 kişinin yaşadığı ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan sıra dışı bir ülke yükseliyor. Vergisiz ve müdahalesiz..

Siirt’ye ticari araçla kamyonet çarpıştı: 6 yaralı

Siirt’in Kurtalan ilçesinde kamyonet ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 6 kişi yaralandı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Çin-Mısır ortak tatbikatı dikkat çekti

Çin ve Mısır ilk defa hava kuvvetleri alanında ortak askeri tatbikat yaptı. Çin ve Mısır’ın düzenlediği ‘Medeniyet Kartalı-2025’ ortak hava kuvvetleri tatbikatı dün Mısır Hava Kuvvetleri’nin üssünde sona erdi. ‘DERİNLEŞEN ASKERİ BAĞLARIN VE DEĞİŞEN …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir