Uzmanı tek tek anlattı: Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Önemi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, çocuklarda ağız ve diş bakımının önemine dikkat çekti. Çocuklarda en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olan diş çürüklerinin erken yaşta alınacak tedbirlerle büyük oranda önlenebileceğini belirtti.

Dr. İlisulu, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren çocuklarının ağız ve diş sağlığına önem vermesi gerektiğini vurgulayarak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Erken yaşlarda ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmayan bireylerin ileri yaşlarda bu alışkanlığı edinmesinin zorlaşabileceğini ve bu durumun ağız diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.

“Bebeğinizin Ağız ve Diş Sağlığına İlk Adımlar”

Dr. İlisulu, Uluslararası Çocuk Diş Hekimliği verilerine göre, bebeklerin ilk süt dişinin sürmesiyle birlikte (genellikle 6-10 ay arasında) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini söyledi. Bu dönemde bebeklerin dişleri özel parmak fırçaları, gazlı bez ya da tülbent yardımıyla nazikçe temizlenmeli. Emzirme veya biberonla beslenme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesinin ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklere engel olabileceğini belirtti.

Dr. İlisulu, tüm çocuklarda yaşa uygun miktarda ve fluorid içeren diş macunu ile günde iki kez diş fırçalamanın önemine değinerek, diş fırçasının kıllarının yumuşak olması gerektiğini ifade etti.

“Ebeveynlerin Diş Fırçalama Alışkanlığına Desteği Hayati”

Diş fırçalamanın çocuklarda alışkanlık olmanın yanı sıra ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu belirten Dr. İlisulu, ebeveyn desteğinin önemli olduğunu söyledi. Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn ya da bakım veren kişi tarafından destek olunması gerektiğini belirtti.

Diş hekimi kontrollerinin çocukların ağız sağlığı ve diş hekimi korkusunun önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirten Dr. İlisulu, altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontrollerle çürüklerin erken teşhis edilebileceğini ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilebileceğini söyledi.

“Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Geleceğin Anahtarıdır”

Dr. İlisulu, çocukların ağız ve diş sağlığının sadece fiziksel sağlıkla kalmayıp, sosyal yaşamdan psikolojik gelişime kadar birçok alanda olumlu etkiler yarattığını önemle vurgulayarak, ebeveynlerin bilinçli davranarak çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Related Posts

Rüya Görmek Ruhu Dinlendirir

Rüya görmek ruhu dinlendirir! Rüya herkes için farklı bir anlama gelirken uzmanlar uykunun bedeni, rüyanın ise ruhu dinlendirdiğini söyledi. 

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Artan polen yoğunluğu alerjik şikayetleri artırdı

Van’da son günlerde artan polen yoğunluğu nedeniyle alerjik şikayetlerin arttığı belirtildi.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu.