Ekonomist Hakan Kara: Sıkı para politikası ve yavaşlayan ekonomiye rağmen Türkiye’nin tüketim malı ithalatı artıyor

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara: Türk Lirası Reel Olarak Değerli!

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin uyguladığı sıkı para politikasına rağmen tüketim malı ithalatının artmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Türk Lirası’nın reel olarak değerli olduğunu vurguladı.

Ekonomist Kara, Türkiye’nin enflasyonu düşürmek amacıyla sıkı para ve kredi politikalarını uygulamasının büyümeyi yavaşlattığını ifade etti. Aynı zamanda, Türkiye’deki tüketim malı ithalatının hala artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türk Lirası’nın gerçek değerinden daha yüksek olduğunu belirtti.

Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de faizlerin ve haftalık repo faizinin yüzde 49’a kadar yükseldiği bir ekonomik ortamda, ekonominin yavaşladığını ancak tüketim malı ithalatının güçlü seyrini sürdürdüğünü dile getirdi.

Diğer ekonomistler de yüksek faiz oranları ve büyüme yavaşlamasına rağmen Türk Lirası’nın diğer para birimlerine karşı fazla değerli olduğunu ve bu durumun Türkiye’yi turizm gibi alanlarda zorlayabileceğini belirtti. Değerli para biriminin insanların diğer ülkeleri tercih etmelerine sebep olabileceğini vurguladılar.

Tüketim malı ithalatındaki artış trendine dikkat çeken Kara, Türk Lirası’nın hala reel olarak değerli olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Kara’nın sözleri şu şekilde:

“Para-kredi politikası sıkı olmasına rağmen ve ekonomi yavaşlarken tüketim malı ithalatı artmaya devam ediyorsa, paranızın reel olarak değerli olduğu ihtimali yüksektir.”

Related Posts

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 2 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 519 milyon dolar azalışla 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

İngiltere Merkez Bankası (BoE), beklenen faiz kararını açıkladı. BoE, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 4,25 seviyesine çekti. Bu adım, piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. Ancak, faiz indirimi kararı, bankanın 9 üyeli …

Gözler gram altındaydı, bakın nisanda en çok hangisi kazandırdı?

TÜİK nisan ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”nı açıkladı. Açıklanan verilere göre en yüksek kazandıran yatırım aracı külçe altın olurken, en çok kaybettiren yatırım aracı ise BIST 100 endeksi oldu. Yapılan …

Faizler yerinde saydı: Norveç Merkez Bankası indirime gitmedi

Norveç Merkez Bankası, Mayıs 2025 toplantısında politika faizini yüzde 4,5 seviyesinde sabit tuttu. Bu oran, son 15 yılın en yüksek seviyesini temsil ediyor ve banka bu oranı bir yıldan uzun süredir koruyor. Karar, piyasa beklentileriyle tamamen …

Macar sanayisi yerinde saydı

Macaristan’da sanayi üretimi 2025 yılı Mart ayında yıllık bazda durgun seyretti. Şubat ayında yüzde 8.7 oranında düşüş kaydeden üretim, Mart’ta toparlanma sinyali verse de yıllık düzeyde artış sağlayamadı. Bu durumu Macaristan İstatistik Ofisi’nin …

Nisanda en fazla aylık reel getiri külçe altında oldu

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde nisanda en yüksek aylık reel getiri yüzde 8,54 ile külçe altında gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir