Küresel batarya depolama kapasitesinde 2040 hedefi

Enerji Depolama Sektöründe Büyük Gelişmeler!

Son raporlara göre, enerji depolama sektöründe büyük bir büyüme yaşanıyor. Rystad Energy’nin yayımladığı “Enerji Depolama Görünümü – Mayıs 2025” raporuna göre, dünya genelinde toplam kurulu depolama kapasitesi 2024 yılı itibarıyla yaklaşık olarak 0,5 teravata ulaşmış durumda.

Uzmanlar, bu kapasitenin 2040 yılına kadar 4 teravatı geçeceğini ve böylece enerji depolama altyapısının 2024 seviyesine göre 7 kat artacağını tahmin ediyor.

Özellikle 2024 yılında, batarya enerji depolama sistemleri (BESS) alanında rekor seviyede büyümenin yaşandığı biliniyor. Küresel çapta yaklaşık 200 gigavatsaat yeni depolama kapasitesinin devreye alındığı bu yıl, bir önceki yıla göre yüzde 80’lik bir artış oldu. Çin, bu artışın yarısından fazlasını tek başına sağlarken, onu ABD, Avustralya, Birleşik Krallık ve Almanya takip etti.

Rapora göre, güneş ve rüzgar gibi kesintili enerji kaynaklarının yaygınlaşmasıyla, esnek ve güvenilir enerji depolama çözümlerine olan talep artıyor. Bu kapsamda, BESS sistemlerinin şebekelere entegrasyonunda oynadığı kritik rol, sadece enerji dengesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda fiyat dalgalanmalarını azaltma ve sistem kararlılığını güçlendirme açısından da önemli bir faktör haline geliyor.

Raporda belirtildiğine göre, batarya projelerinin maliyetleri önemli ölçüde düştü. Geçen yıl, BESS projelerinin ortalama kurulum maliyetinin kilovatsaat başına 300 doların altına indiği görüldü. Elektrik depolamanın maliyeti ise bazı projelerde megavatsaat başına 60 dolar seviyesine kadar geriledi. Bu maliyet düşüşü, kısa vadeli piyasalarda gün içi fiyat farklarından faydalanma imkanını artırdı.

2024 yılında negatif elektrik fiyatlarının yaygınlaştığı bir dönemde, batarya sistemleri fiyat dengeleme aracı olarak ön plana çıkmaya başladı. Özellikle aşırı güneş üretiminin olduğu öğle saatlerinde enerjiyi depolayan sistemler, akşam saatlerinde bu enerjiyi tekrar şebekeye vererek arz fazlasını talep yoğunluğuna taşıdı.

Kaliforniya, enerji depolama çözümlerinin en iyi örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Şu an itibarıyla eyaletteki batarya sistemleri, akşam ve gece saatlerinde elektrik talebinin yüzde 11’ini karşılıyor. 12 gigavatı aşan batarya kapasitesiyle Kaliforniya, yüksek oranda güneş enerjisi kullanımını sağlayan bölgeler arasında öne çıkıyor.

Raporda ayrıca, güneş enerjisi üretiminin 2050 yılına kadar 10 kat artması beklenirken, enerji depolama çözümlerinin küresel elektrik sistemlerinin karbonsuzlaştırılmasında temel bir rol oynamaya devam edeceği ifade ediliyor.

 

Related Posts

Adana’da Kuyumcu Yangını Paniğe Neden Oldu

Adana’da bir kuyumcunun bulunduğu apartmanın dış cephesi yangın çıkardı, yaralanan yok.

L’Oréal TIME100 Listesinde

L’Oréal, TIME dergisinin 2025 En Etkili Şirketler listesinde ‘Titanlar’ kategorisinde yer aldı.

Garanti BBVA’ya Üç Ödül Birden

Garanti BBVA, Euromoney ödüllerinde CEE’de en iyi bankalar arasında yer aldı, Türkiye’de de ödül aldı.

Altın fiyatları coştu rekora koşuyor!

Altın yeni haftaya büyük bir coşkuyla başladı. Bir süredir yükseliş trendine giren altında küresel gerilimler, piyasalarda endişe yaratacak açıklamalar fiyatları etkileyebiliyor. Güvenli liman konumunu bu dönemlerde test eden altın son olarak ABD …

ÖTV zammı ne zaman gelecek? ÖTV düzenlemesi yürürlüğe girdi mi? ÖTV zammı hangi araçlara gelecek?

Araçlarda ÖTV zammı düzenlemesi ve yeni ÖTV oranı geçerli araçlar, sosyal medyada araştırma konusu oldu. Peki, ÖTV zammı ne zaman gelecek? ÖTV düzenlemesi yürürlüğe girdi mi? ÖTV zammı hangi araçlara gelecek?

Bakan Işıkhan, Muş’ta “Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları” programında konuştu Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin, “Bugün bu topraklarda bir devrin kapılarını aralıyoruz.