Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Alerjik Rinit ve Sinüzit Arasındaki İlişki

Uzmanlar, bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik rinit vakalarında artış yaşandığını belirtiyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, alerjik rinitin genetik yatkınlık ve çevresel koşulların etkisiyle ortaya çıktığını vurguluyor.

Tunca, alerjik rinitin belirtileri arasında burun tıkanıklığı, sık hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntıların yer aldığını söylüyor. Ayrıca, akıntıların sinüslerde birikerek tıkanıklığa sebep olabileceğini ve sinüzite zemin hazırlayabileceğini belirtiyor. Hastalar genellikle şikayetlerinin başlangıcında basit bir nezle gibi hissettiklerini ancak burun tıkanıklığı şikayetlerinin uzun süre devam ettiğini dile getiriyor.

Alerjik rinitte bakteriyel enfeksiyonların nadir olduğunu belirten Tunca, muayene sırasında genellikle temiz bir mukusla karşılaşıldığını söylüyor. Ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu yerlerde boğazda ağrı ve kızarıklık şikayetlerinin de gelişebileceğini ekliyor.

Dr. Öğr. Üyesi Tunca, akut sinüzit vakalarında burun tıkanıklığı, koku ve tat almada bozukluk, baş ve yüz ağrısı, koyu akıntılar, öksürük ve ses değişikliği gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Kronik sinüzit vakalarında ise cerrahi tedavinin gerekebileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar, alerjik rinitin tedavisi ve takibinin önemine dikkat çekiyor. Hastalara doğru bilgi verilmesi ve tedavi sürecinin düzenli olarak takip edilmesi hastalığın kontrol altında tutulmasında büyük rol oynuyor. Semptomların uzun sürmesi durumunda ise Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanın önemine vurgu yapılıyor.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

20’lik Dişlere Dikkat !

20’lik dişlerin estetik açıdan çok önemli olduğunu anlatan uzmanlar, 20’lik dişlere yapılacak müdahalelerin gülüş estetiğini etkileyeceğini söyledi. 

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir