Ankara Ticaret Odası Başkanı: Dijital Vergi Uygulamaları KOBİ’ler İçin Maliyetli Olabilir
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, dijital vergi uygulamalarına geçiş sürecinin küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) açısından oluşturduğu maliyetlere dikkat çekerek, bu maliyetlerin azaltılması için sistemin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Baran, e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-irsaliye, mali mühür gibi dijital vergi hizmeti ücretlerine üst sınır getirilmesi gerektiğini vurguladı.
ATO Başkanı Gürsel Baran, yazılı bir açıklama yaparak, vergi ve muhasebe sistemlerinde dijitalleşme sürecine uyum maliyetinin özellikle KOBİ’ler için ek bir yük oluşturduğunu belirtti. Baran, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın elektronik hizmetleri devreye almaya başladığı tarihi hatırlatarak, sistemin amacının vergi denetimini kolaylaştırmak, kayıt dışılığı azaltmak ve çevre dostu bir kayıt yapısı kurmak olduğunu aktardı.
“E-fatura Fiyatları yükseltilmeli” diyor ATO Başkanı
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, 3 milyon TL’nin üzerinde brüt satış hasılatı olan işletmelerin e-fatura sistemine geçmesi gerektiğini ve e-arşiv fatura kullanım zorunluluğunun 31 Aralık 2025’e kadar devam edeceğini hatırlattı. Baran, e-fatura sistemine geçişin işletmelere getirdiği mali yüklerin önemli olduğunu vurgulayarak, e-fatura fiyatlarının ciddi oranda artırılmasının endişe verici olduğunu belirtti.
Baran, özellikle KOBİ’ler için dijital vergi ve muhasebe sistemlerine geçiş maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, hizmet ücretlerine makul bir üst sınır getirilmesi gerektiğini savundu. Küçük işletmelerin dijital dönüşüme ayak uydurabilmesi için desteklenmesi gerektiğini belirten Baran, dijital sistemlere uyum sağlamanın mali ve teknik açıdan zorlu olduğunu ifade etti.