Bakan açıkladı: Suriye’ye enerji 3 katına çıkıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Enerji Reform Paketi ve Suriye Enerji Projeleri Hakkında Konuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, Türkiye’deki enerji reform paketine ve Suriye’deki enerji altyapı projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İki Temel Ayağı Var

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı “2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni”nde açıklanan enerji reform paketine değinen Bayraktar, paketin iki temel ayağı olduğunu belirtti.

Bayraktar, birinci ayağın yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılması olduğunu vurgulayarak, “Verilen kapasite izinlerinin bir an önce devreye alınması için süreçleri hızlandıracak ve yatırım süresini kısaltacak adımlar atacağız” dedi.

İkinci ayağın madencilik sektörü olduğunu belirten Bakan Bayraktar, “Türkiye’nin yer altı kaynaklarını ekonomiye hızlı ve verimli şekilde kazandırmak istiyoruz. Aynı zamanda çevre, iş sağlığı ve güvenliği açısından da rehabilitasyon odaklı bir madencilik anlayışını hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

İspanya ve Portekiz Kesintileri ve Türkiye

İspanya ve Portekiz’de yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili soru üzerine Bayraktar, Türkiye’nin benzer bir riske karşı dengeli bir enerji üretim yapısı kurmaya çalıştığını belirtti.

“Yenilenebilir, kömür, doğal gaz, hidroelektrik ve yakında nükleeri içeren dengeli bir enerji sepeti oluşturmak istiyoruz” diyen Bayraktar, elektrik iletim altyapısının güçlendirilmesi için 10 yıllık kapsamlı bir yatırım planı başlatıldığını açıkladı. Ayrıca, “Elektrik kesintileri konusunda şu an için endişe edilecek bir durum yok,” ifadesini kullandı.

Suriye’de Altyapı Kuruluyor

Suriye’deki enerji projelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bayraktar, savaş sonrası yeniden yapılanma sürecine destek verdiklerini belirtti.

“Suriye’de elektrik ve doğal gaz altyapısının yeniden kurulmasına yönelik projeler yürütüyoruz. Türkiye’deki yaklaşık 3 milyon Suriyelinin büyük bölümü geri dönmek istiyor. Bunun için barınma, elektrik, su ve güvenlik şartlarının sağlanması gerekiyor” diye konuşan Bayraktar, Suriye’ye yapılan elektrik ihracatını üç katına çıkaracak bir çalışmanın da içinde olduklarını, özellikle Birecik-Halep hattı üzerinden 500 megavatlık ilave kapasitenin devreye alınacağını açıkladı.

Related Posts

Dünyanın ilk ticari ölçekli e-metanol tesisi Danimarka’da açıldı

Dünyanın ilk ticari ölçekli e-metanol tesisi Danimarka’da açıldı

Mevduat faizinde parası olanlara uyarı: Düşüş için tarih verildi

Altın ve Euro yaşanan siyasi gelişmelerin etkisiyle değer kaybederken, yatırımcıların yeni gözde yatırım aracı mevduat faizleri oldu. Peki bu ne zamana kadar devam edecek? Mevduat faizleri düşüşe ne zaman geçecek? Yatırımcı rotasını nereye çevirecek? SGK uzmanı Özgür Erdursun tüm bu soruların yanıtlarını vererek, yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu.

ABD-Çin anlaşması etkisini gösterdi: Altında yeni tahminler

ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerinin olumlu sonuçlanması, altın fiyatlarında kısa bir süreliğine düşüşe neden oldu. Gram altın kısa süreliğine 4 bin TL’nin altını görürken, bundan sonraki süreçte fiyatlarda düşüşün devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

EKK toplantısı sonrası açıklama

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun toplantısı sonrası yapılan açıklamada, “Yatırım ortamını iyileştirmeye ve ihracatı çeşitlendirmeye yönelik yapısal reformları hayata geçirmeye devam ediyoruz” denildi.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.