Bakanlık tarih vererek duyurdu: Depozitoda yeni dönem başlıyor

Çevre Bakanlığından DOA Sistemi Hakkında Merak Edilen 11 Soru

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilecek olan “Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)” sistemiyle ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Bakanlık, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda DOA sisteminin, Sıfır Atık hareketinin önemli bir adımı olacağını belirtti.

Aşağıdaki soru cevaplarında DOA sisteminin detayları yer alıyor:

Depozito Yönetim Sistemi (DYS) nedir?

Depozito Yönetim Sistemi, belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilip iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı bir sistemdir.

Depozito ne sağlar?

DOA uygulaması, mobil cihazlar üzerinden tüketicilere geri dönüşüm imkanı sunacak. Depozito, ambalajların geri kazanımına ve sıfır atık hedeflerine katkı sağlayacak.

DOA uygulaması nasıl çalışacak?

DOA mobil uygulamasını indirerek tüketiciler, depozito iadelerini belirlenen noktalarda gerçekleştirebilecekler. Bu sayede depozito bakiyelerini başka alışverişlerinde kullanabilecekler.

DOA bankacılık sistemine entegre mi?

DOA uygulaması, Türkiye Emlak Katılım Bankası alt yapısı ile finansal işlemleri gerçekleştirecek. Bakiyeler istenirse banka hesaplarına transfer edilebilecek.

Uygulama ne zaman Türkiye genelinde başlayacak?

Uygulamanın 2025 yılı sonuna kadar tüm illerde aktif hale getirilmesi planlanıyor.

DOA’ya hangi kurumlar destek veriyor?

DOA sistemi, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), TOBB ve TESK işbirliği ile yürütülecek.

Yılda kaç ambalaj geri kazanım sağlanacak?

Türkiye genelinde yılda 25 milyar adet ambalaj geri kazanılması hedefleniyor.

DOA ile elde edilecek yıllık gelir ne olacak?

DOA uygulamasının ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 520 milyon Euro katkı sağlaması bekleniyor.

Hangi ambalajlara depozito ödenecek?

0,1-3 litre arasındaki cam, plastik ve alüminyum ambalajlara zorunlu depozito ödenecek. Depozito logosu bulunan ambalajlar için depozito bedeli alınacak.

Related Posts

İşlenmiş altın ithalatına yeni kurallar geldi

Hükümet, işlenmiş altın ve diğer kıymetli madenlerin ithalatında ödeme şekillerine sınırlama getirdi. 2026 sonuna kadar işlenmiş altın sadece belirli yöntemlerle yurda girebilecek. Bu uygulamada ise amaç ülkeden döviz çıkışını kontrol altına almak.

Trump ticaret gerilimini alevlendirdi: Küresel piyasalarda risk algısı yükseldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın 13 ülkeye yönelik yüksek gümrük vergilerini içeren mektupları yayımlamasının ardından küresel piyasalarda risk iştahı düştü. New York borsası değer kaybederken, Avrupa ve Asya’da görünüm karmaşık seyretti. Türkiye’de ise Borsa İstanbul satıcılı kapanış yaptı, dolar/TL 40 seviyesini aştı.

Merkez bankaları yılın ilk yarısında parasal gevşemeyi hızlandırdı

Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürerken, yılın ilk yarısında dünyanın önemli merkez bankalarından bazıları parasal gevşemelerini hızlandırdı.

Altında dengeler değişiyor: İşte piyasanın beklediği yıl sonu hedefi!

Altın fiyatlarında sert hareketler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda 4 bin 200 TL seviyesine gerileyen gram altın fiyatı yeniden yönünü yukarı çevirdi. Öte yandan temmuz ayında ABD Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kritik faiz kararları olacak. Peki faiz kararları sonrası altında sert yükseliş olur mu? Ekonomist Belgin Maviş, gram altın için yıl sonu hedefini milliyet.com.tr’ye açıkladı. İşte detaylar…

Dünyanın en büyük otomobil devlerinden biri Avrupa’daki fabrikalarını kapatmaya hazırlanıyor

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan ve Fransız Peugeot ile İtalyan Fiat’ın İtalya’da birleşmesiyle oluşan grubun Avrupa’daki üst düzey yöneticisi Jean-Philippe Imparato, Avrupa Birliği’nin bu yıl aşırı sıkı karbondioksit emisyon …

Euro 4 yılın zirvesini gördü! ING’den yeni tahmin Euro tahmini

Euro’nun dolar karşısında dün 4 yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından ING, Euro’nun 1.20 dolara doğru yükselebileceği tahmininde bulundu.