Coğrafi işaret, “Bayburt tarhunu”na ihracat yolunu açtı

Bayburt Tarhun Otu Coğrafi İşaret ve Ticarileşme Sürecinde

Bayburt’ta yemeklerde lezzet katmak için sıkça kullanılan tıbbi aromatik bitki olan tarhun otu, coğrafi işaret alımının ardından ticarileşme yolunda ilerliyor. Bayburt’ta 1900’lü yılların başında keşfedilen tarhun otunun üretimini teşvik etmek amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2019’dan itibaren fide desteği sağlamaktadır. Kurak ve soğuğa dayanıklı “Bayburt tarhunu”, Bayburt Üniversitesi’nin girişimleriyle Nisan 2025’te coğrafi işaret korumasına alındı ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

Şehir genelinde 210 bin dönümlük alanda yaklaşık 150 üretici tarafından yetiştirilen tarhun, kilogramı bin ila 1500 lira arasında satışa sunulmaktadır. Coğrafi işaretin alınmasının ardından, baharat ticareti yapan firmaların yanı sıra tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan firmalar da tarhuna ilgi göstermektedir.

“Tarhun Ticarileşme Sürecinde”

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Nisan 2025 itibariyle tarhunun Bayburt adına coğrafi işaretli ürün olarak tescillendiğini belirtti. Tescil sonrası bitkinin ihracatı konusunda önemli girişimler olduğunu vurgulayan Türkmen, tarhunun ticarileşme sürecinin hız kazandığını ifade etti. Üniversitede Tarım ve Hayvancılık Araştırma Uygulama Merkezi bünyesinde tarhunla ilgili bilimsel araştırmalara hız verdiklerini belirten Türkmen, tarhunun yaygınlaştırılması ve ihracatının artması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Akademisyenlerin bilimsel verileri belirli periyodlarla üreticilerle paylaştığını vurgulayan Türkmen, tarhunun üretim sürecinin genişleyeceğini ve Bayburt’un ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

“Pazar İçin Üretim Artmalı”

Yedigöze köyünde çiftçilik yapan 47 yaşındaki Feryal Haşlak, 2 dönümlük arazide tarhun ürettiğini belirtti. Son dönemde aracı firmalar aracılığıyla yurt dışına ihracat yaptıklarını söyleyen Haşlak, üretimin artması gerektiğini belirtti. Hem iç pazarda hem de tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan firmaların taleplerini karşılamak adına üretimi genişleteceklerini ifade eden Haşlak, tarhunun ekonomik getirisi yüksek bir ürün olduğunu ve üretimin artmasıyla Bayburt ekonomisine katkı sağlanacağını belirtti.

Üretimin artması ve taleplerin karşılanması adına hedeflerinin belirlendiğini söyleyen Haşlak, sistematik çalışmalarla üretimin artırılacağını ve ürünün yurt dışına ihraç edilen önemli bir ürün olacağını belirtti.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 6,6 artışla 11.854,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yükselişini sürdürerek 11.906,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Türk malı imajını tehlikeye sokacak gelişme: Bakanlığın uyarıları da işe yaramadı

Tarım Orman Bakanlığı, AB’ye ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin-A uygunsuzlukları sebebiyle Türkiye’ye yönelik RASFF tarafından (Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi) yapılan bildirimlerde artış olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, ihracatçılara gönderdiği yazıda alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığını gösterdiğini bildirdi.

Türkiye’nin en büyükleri listesindeki demir çelik devi iflasın pençesinde

Türkiye’nin önde gelen demir çelik üreticilerinden olan ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Sıddık Kardeşler Haddecilik finansal darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.

Altın, dolar, euro… Hepsi düştü, bir tek o yükseldi!

Borsada CHP Kurultayı davası rallisi yaşandı. BIST 100 endeksi dava başladıktan sonra yükselişe geçerken davadan ‘ertleme’ kararının çıkışı ile yükselişine hız kattı. Sabaha yüzde 0,54 yükselişle giren BIST Endeksi gelişmelerin etkisi ile yükselmeye …

Türkiye’nin gıda devine bir şok daha

Son zamanlarda hem borçları hem de kapatılan işletmeleriyle gündeme gelen Konya Şeker’de Panek ve Panogra’ya da Rekabet Kurulu tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı.

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …