Elektronik Sigara Kullanımının Tehlikeleri: DNA Hasarı ve Akciğer Kanseri Riskleri

Elektronik Sigara Kullanımı DNA Hasarına ve Akciğer Kanserine Yol Açıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin çocuklar arasında kullanımının artmasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Karalezli, özellikle 13-15 yaş aralığındaki çocukların bu ürünleri bilinçsizce kullandığını ve bağımlılık yapıcı maddeleri soluduklarını belirtti. Elektronik sigaraların aslında masum olmadığını ve DNA hasarına ve akciğer kanserine neden olabileceğini vurguladı.

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Karalezli, elektronik sigaraların gençler arasında hızla yayıldığını ve zararsız sanıldığını ancak içerdikleri katkı maddeleri nedeniyle ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti. Karalezli, özellikle elektornik sigara likitlerinin renkli ve aromalı olmasının gençleri cezbettiğini ve içerdikleri nikotin veya diğer bağımlılık yapıcı maddelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Elektronik sigaraların arkasında geleneksel tütün endüstrisinin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Karalezli, bu ürünlerin normal sigara fabrikalarının ürünleri olduğunu ve sigara satışlarının azalmasının ardından yeni pazar arayışlarına girdiklerini belirtti. Ayrıca ısıtılmış tütün ürünlerinin zararlarına da değinen Karalezli, bu ürünlerin de ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Denetim mekanizmalarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Karalezli, ailelerin çocukları konusunda duyarlı olmaları gerektiğini ve elektronik sigara gibi zararlı ürünler hakkında farkındalık yaratılması gerektiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda denetim çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Artan polen yoğunluğu alerjik şikayetleri artırdı

Van’da son günlerde artan polen yoğunluğu nedeniyle alerjik şikayetlerin arttığı belirtildi.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

Kamu sağlık kurumlarında kira harcamaları artıyor

Kamu sağlık kurumlarında kira harcamaları artıyor