Karaciğerinizi korumanın 3 sırrı: Bu gıdaları mutlaka tüketin!

Karaciğer Sağlığı için Beslenme Önerileri

Dünya genelinde kanser hastalıklarının en çok metastaz yaptığı organ olan karaciğer hakkında önemli bilgiler veren Liv Hospital Ulus Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, karaciğer sağlığını korumak için devetabanı dikeni, kahve ve enginar tüketimine dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Acarlı, yapılan araştırmaların kahvenin metabolizmayı hızlandırdığını ve karaciğer hastalıkları ile kansere karşı koruyucu bir etki sağladığını gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca kahvenin nörodejeneratif hastalıklardan Parkinson’a kadar birçok hastalığa karşı koruyucu özellikleri olduğunu vurguluyor. Kahvenin koruyucu özelliklerini kanıtlayan geniş bir çalışmadan da bahseden Acarlı, kahvenin olumlu etkilerinin neredeyse ispatlandığını aktarıyor.

Karaciğer hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri olan aşırı alkol tüketiminin karaciğer sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Acarlı, aşırı içki, sigara ve kilo alımının kanser riskini artırdığını söylüyor. Ancak devetabanı dikeni ve enginar gibi besinlerin karaciğere faydalı olduğunu belirtiyor. Karaciğer sağlığını olumsuz şekilde etkileyen tek madde olarak alkolü gösteren Acarlı, alkolün karaciğer hastalıklarına sebep olabileceğini vurguluyor.

İyi ve Kötü Huylu Tümörler Hakkında Bilgiler

İyi huylu tümörlerin zaman içinde kötü huylu hale dönüşebileceğine dikkat çeken Acarlı, bu tür tümörlerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kötü huylu tümörlerin karaciğer hastalarında sıkça görüldüğünü ve bu tür tümörlerle mücadelede erken teşhisin önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca kötü huylu tümörlerin çoğunlukla karaciğer hastalarında ortaya çıktığını ve hastaların düzenli olarak görüntüleme testlerinden geçmesi gerektiğini vurguluyor.

İleri safhadaki karaciğer hastalıklarında belirtilerin halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık ve sarılık olduğunu belirten Prof. Dr. Acarlı, bu belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Karaciğer hastalıklarından korunmanın önemini vurgulayan Acarlı, Hepatit B ve C gibi viral hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemler hakkında bilgi veriyor. Ayrıca manikür ve pedikür gibi kişisel bakım ürünlerinin paylaşılmaması gerektiğini ve cerrahi aletlerin de dikkatli kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Karaciğer Yağlanması ve Safra Kesesi Hastalıkları

Karaciğer yağlanması ve safra kesesi hastalıklarının günümüzde yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. Acarlı, karaciğer yağlanmasının karaciğeri zamanla siroza ve kansere sürükleyebileceğini vurguluyor. Safra kesesinde ise büyük taşların varlığının safra kesesi kanserine neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle karaciğer ve safra kesesi sağlığının korunması için düzenli kontrollerin önemine değiniyor.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

20’lik Dişlere Dikkat !

20’lik dişlerin estetik açıdan çok önemli olduğunu anlatan uzmanlar, 20’lik dişlere yapılacak müdahalelerin gülüş estetiğini etkileyeceğini söyledi. 

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir