Keneyi çıplak elle çıkarttı: Kabusu yaşadı!

İstanbul’dan Sivas’a Cenazeye Giden Genç Kene Isırığıyla Hastalandı

17 yaşındaki Eyüp Can Karapınar, Sivas’a cenazeye gitmek için yola çıktı. Ancak burada bir kene tarafından ısırıldı. İstanbul’a döndükten sonra kusma, yüksek ateş ve halsizlik gibi belirtilerle hastaneye başvurdu. Genç, yapılan testler sonucunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi teşhisi alarak yoğun bir tedavi sürecine girdi. Bu süreçte çıplak elle keneyi çıkaran dedesi ise hastalığa yakalanmadı ve atlattı. Eyüp Can, zorlu bir süreç yaşadıktan sonra sağlığına kavuştu.

Cenaze Ziyareti Kâbusa Dönüştü

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde yaşayan Eyüp Can, Sivas’taki cenaze sonrası kuzenleriyle hayvan otlatırken ayaklarından bir kene ısırmasıyla karşılaştı. Kenenin dedesi tarafından çıplak elle çıkarılmasından sonra genç bir süre belirti göstermemesine rağmen İstanbul’a döndüğünde şiddetli ateş, kusma ve halsizlik yaşadı.

Kırım Kongo Teşhisiyle Tedaviye Alındı

SBÜ Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan testler sonucunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi teşhisi konulan genç, izolasyon altına alınarak özel tedavi sürecine alındı. Tedavi sürecinde zorlu aşamalar yaşayan Eyüp Can, 14 günlük bir takibin ardından sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

“Her Şey Sıfırdan Başladı”

Tedavisi sonrası yaşadıklarını anlatan Eyüp Can, “Ayağımdan ısırıldığını banyoya girerken fark ettim. Dedem çıkardı. İstanbul’a döndükten sonra sabah kusmaya başladım, ateşim 41-42 dereceye çıktı. Sağlık ekibi hemen müdahale etti. Herkes umudunu kaybetmemeli. Şu an her şeyi yeniden başlamış gibi hissediyorum” dedi.

“Hastayı Kaybetme İhtimalimiz Vardı”

Tedavinin başındaki Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Bursal ise, “Hasta yüksek risk taşıyordu, komplikasyonlar yaşadı. Zorlu bir süreçten geçtik ama şanslıydık. Tedaviye erken başladık, izolasyon ve özverili çalışma sonucunda hastayı kurtardık” ifadelerini kullandı. Dr. Bursal, kenelerin çıplak elle çıkarılmaması gerektiğini vurgulayarak hastalık riskine dikkat çekti.

“Dede ve Torun Hastalığı Atlattı”

Kenenin çıkarılmasında yardımcı olan dede de kontrol altında tutuldu. Dede herhangi bir belirti göstermezken, her iki kişi de hastalığı atlattı. Karapınar ailesi, yaşanan süreci “Allah kimseye göstermesin, yoğun bakım süreci yaşadık” şeklinde özetledi.

“Kene İçin Sağlık Kuruluşuna Başvurun”

Dr. Bursal, keneye karşı alınması gereken önlemleri anlatırken, “Keneyi çıplak elle çıkarmak risklidir. Eldiven ya da poşet kullanılmalı, sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Açık renk kıyafetler tercih edilmelidir, pantolon çorap içine sokularak vücut kontrol edilmelidir. Kene ısırığı sonrası ateş, baş ağrısı ve halsizlik belirtileri önemsenmelidir” dedi.

Related Posts

Tıbbi kenevir artık yasal: Eczanelerde satışına onay çıktı

Türkiye, tıbbi kenevir ürünlerinin eczanelerde kontrollü satışına izin veren tarihi bir yasayı hayata geçirdi. Sağlık Bakanlığı denetiminde yalnızca reçeteyle satılacak bu ürünler, özellikle kronik hastalıklarla mücadele eden hastalar için yeni bir umut olacak.

Vitamin alırken sağlığınızdan olmayın… ‘D vitamininin yanlış kullanımı ciddi sorunlara yol açabilir’

İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, koronavirüs dönemi sonrasında özellikle de bağışıklığını güçlendirmek için doktor tavsiyesi olmadan D vitamini kullanımında meydana gelen artış hala devam ettiğini söyledi. Dr. Ayaydın Kaplan, “Her vitaminin fazlası zarar. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunu olsa da bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek ve kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok riski beraberinde getirebiliyor” dedi.

Rüya Görmek Ruhu Dinlendirir

Rüya görmek ruhu dinlendirir! Rüya herkes için farklı bir anlama gelirken uzmanlar uykunun bedeni, rüyanın ise ruhu dinlendirdiğini söyledi. 

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?