Yeni kara delik Çukurova

Çukurova Havalimanı Yolcu Garantisi Tutmadı

İktidarın yap-işlet-devret (YİD) modeli kapsamında hayata geçirdiği Çukurova Havalimanı projesi, bütçeye uzun yıllar sürecek büyük bir yük getirdi. 10 Ağustos 2024 tarihinde açılan havalimanında, ilk 5 ayda yolcu garantisi tutmadı. İşletici firmaya 5 ay süresince 20 milyon 377 bin TL ödeme yapıldı. Havalimanı, 2035 yılı sonuna kadar yapımcı firma Favori A.Ş tarafından işletilecek ve yıllık 2 milyon 353 iç hat, 347 bin dış hat olmak üzere toplamda 2 milyon 700 bin yolcu garantisi verildi.

Yeni Zafer Doğuyor

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın yıllık 5 milyon yolcuya hizmet verirken kapatıldığını hatırlatarak, yerine aynı anda 5 kente hizmet vereceği açıklanan Çukurova Havalimanı’ndan 2024 yılında 1 milyon 918 bin yolcunun yararlandığını belirtti. Sümer, gerçekleşmeyen garanti sebebiyle işletmeci firmaya 20 milyon 377 bin TL ödeme yapıldığını ifade etti. Havalimanını 2035 yılına kadar işletecek firmaya toplamda 30 milyon 270 bin yolcu garantisi verildiğini dile getiren Sümer, “Bu garantiler için Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı kapatma anlayışı, yeni bir Zafer Havalimanı faciasına yol açma eğilimindedir. Çukurova Havalimanı’nın altyapısı Devlet Hava Meydanları tarafından tamamlandı ve üstyapı işi YİD modeli ile gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu.

Verilen yıllık 2 milyon 700 bin yolcu garantisi çerçevesinde, havalimanından 2024 yılında 1 milyon 918 bin yolcunun yararlandığı belirtildi.

‘Yandaşın Cebini Düşünen Anlayış’

155 milyon Euro bedelle ihale edilen Çukurova Havalimanı projesinde üstyapı işleri önce 196 milyon Euro’ya, ardından 244 milyon Euro ile Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği’ne verildi. CHP’li Orhan Sümer, DHMİ’nin altyapıyı ve üstyapıyı kendi kaynakları ile yapabileceği halde, vatandaşın cebinden alınıp yandaşlara aktarıldığını vurguladı. Sümer, “Birçok havalimanının ıssız olduğu bir dönemde, yılda 12 bin 500 uçuş ve 5 milyon yolcu kapasitesi ile hizmet veren Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı yandaşlara sermaye aktarımı amacıyla kapattılar.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatırılacak: Başvuran alacak

Emeklilerin zam oranlarının belli olmasıyla bankaların promosyon rekabeti de kızıştı. Bankalar yarışa girerken emekliler de en kazançlı yöntem için araştırmalar ve hesaplamalar yapmaya başladı. BAŞVURAN ALACAK Temmuz ayında enflasyon farkıyla …

Bitcoin’de 14 yıl sonra tarihi hareket: Milyarlarca dolarlık işlem yapıldı!

Bitcoin blok zincirinde uzun süredir hareketsiz kalan cüzdanlardan büyük transferler yapıldı. Uzmanlar bu hareketi “Bitcoin’de güç el değiştiriyor” yorumuyla değerlendiriyor. Kurumsal yatırımcı ilgisinin arttığı bir döneme işaret ediyor.

İşlenmiş altın ithalatına yeni kurallar geldi

Hükümet, işlenmiş altın ve diğer kıymetli madenlerin ithalatında ödeme şekillerine sınırlama getirdi. 2026 sonuna kadar işlenmiş altın sadece belirli yöntemlerle yurda girebilecek. Bu uygulamada ise amaç ülkeden döviz çıkışını kontrol altına almak.