Merkez Bankası, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı

“`html

TCMB’nin Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu Yayınlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2023 Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, yıllık enflasyonun enerji ve temel mal kategorilerinde artış sergilediği, ancak diğer gruplarda düşüş gözlemlendiği belirtiliyor. Aylık bazda dikkati çeken fiyat artışları ise yine enerji ve temel mal alanlarında yaşandı.

Enerji Fiyatlarındaki Artış

Enerji grubu içerisindeki fiyat artışında, mesken tarifelerindeki düzenlemelerin etkisiyle elektrik fiyatlarının öncü rol üstlendiği görülüyor. Ayrıca, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki azalma, döviz kurlarındaki değişkenliğin etkisiyle büyük ölçüde dengelendi ve akaryakıt fiyatları bir miktar gerileyerek aylık enerji enflasyonunu sınırlandı. Nihai olarak, Türk lirasındaki değer kaybı, dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere temel mal fiyatlarını etkiledi.

Temel Mal ve Gıda Fiyatlarında Değişimler

Giyim ve ayakkabı alt grubundaki sezon geçişi, fiyatların artmasına neden oldu ve bu durum önceki yıllara göre daha belirgin bir şekilde gerçekleşti. Gıda fiyatlarında ise bir önceki aya göre artışın yavaşlaması dikkat çekici. Bu yavaşlama, sebze fiyatlarındaki düzeltmelerle ilişkilidir.

Hizmet Gruplarında Fiyat Artışları

Hizmet sektöründe, bayram etkisiyle özellikle ulaştırma hizmetlerinde fiyat artışları gözlemlenirken, kırmızı et fiyat artışlarının yansıdığı lokanta ve otel gibi hizmet grupları da dikkati çekti. Aylık üretici enflasyonu artarken, yıllık üretici enflasyonundaki düşüş eğilimi devam ediyor. Mevsimsellikten arındırılmış B ve C endekslerinde aylık artışlar gözlemlenirken, yıllık artış oranları gerilemeye devam etti.

Enflasyonun Genel Durumu

Tüm bu göstergeler değerlendirildiğinde, nisan ayı itibarıyla enflasyonun ana eğilimde bir artış kaydedildiği belirlendi. Yıllık tüketici enflasyonuna katkı sağlayan unsurlar incelendiğinde, enerji ve temel mal gruplarının katkılarının sırasıyla 0,45 ve 0,35 puan arttığı tespit edildi. Öte yandan, hizmet, alkol-tütün-altın ve gıda ve alkolsüz içecek kategorilerinin katkıları ise sırasıyla 0,40, 0,34 ve 0,30 puan azaldı.

Aylık Artışlar ve Mevsimsel Etkiler

Mevsimsellikten arındırılmış veriler ışığında, aylık artışların tüketici fiyatlarında bir önceki aya benzer şekilde yataya yakın bir seyir gösterdiği, ancak B ve C endekslerinde güçlendiği vurgulandı. B endeksinde yer alan gruplarda, özellikle temel mallarda ve işlenmiş gıdalarda belirgin fiyat artışları dikkati çekiyor.

Hizmetlerin Yıllık Enflasyonu ve Diğer Gözlemler

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı %3,00 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon %54,60 seviyesine geriledi. Rapora göre, haberleşme sektörü başta olmak üzere, diğer tüm alt gruplarda yıllık enflasyon düşüş gösterdi. Aylık bazda bayram etkisiyle ulaştırma hizmetleri yüzde 5,75 oranında bir artış ile öne çıktı. Özellikle kara yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı ve hava yolu taşımacılığındaki artışlar bu durumu etkiledi.

Kira ve Lokanta-otel Grupları Üzerindeki Etkiler

Kira fiyatları son iki aydır gözlenen zayıflama eğilimiyle, sözleşme yenileme oranlarındaki düşüşün etkisiyle %3,20 oranında gerçekleşti. Lokanta-otel grubu aylık enflasyonu, gıda ve konaklama hizmetlerine bağlı olarak artış gösterdi. Özellikle kırmızı et fiyatlarının yükselişi, yiyecek hizmetleri üzerinde etki oluştururken, Türk lirasındaki değer kaybı konaklama hizmetlerini etkiledi.

Gıda Fiyatlarındaki Durum

Nisan ayında, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki fiyatlar %2,01 artarken, bu alandaki yıllık enflasyon %36,09 olarak kaydedildi. İşlenmemiş gıda alt grubunda yıllık enflasyon %37,06’ya düşerken, işlenmiş gıdalarda ise %35,35 seviyesine ulaştı. İşlenmemiş gıda fiyatları, taze meyve ve kırmızı et gibi kalemlerin artışıyla etkilenirken, sebze fiyatlarındaki düzeltmeler belir gin etkili oldu.

Sonuç ve Öneriler

TCMB’nin raporuna göre, enerji fiyatları nisan ayında %4,32 artmış ve yıllık enflasyon %48,11 olarak belirlenmiştir. Elektrik fiyatlarında Nisan ayı ile birlikte önemli bir artış gözlemlenirken, akaryakıt fiyatları Türk lirasındaki değer kaybına rağmen uluslararası ham petrol fiyatlarındaki düşüşle %0,36 oranında geriledi.

Sonuç olarak, TCMB’nin açıkladığı nisan ayı raporu, Türkiye ekonomisinin mevcut enflasyon eğilimleri hakkında önemli bulgular sunmaktadır. Ekonomik istikrarın sağlanması açısından, bu verilere ilişkin izleme ve değerlendirme süreçlerinin sürdürülmesi önem taşımaktadır.

“`

Related Posts

TÜİK açıkladı: Sanayi üretimi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Sanayi Üretim Endeksi’ni açıkladı. Sanayi üretimi yıllık yüzde 2,5 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2025 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı …

Yapay zekaya D Tech Cloud damga vurdu

Türkiye’nin dijital dönüşümüne bulut bilişim ve yapay zeka tabanlı çözümlerle öncülük eden teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs 2025 tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te Platinum sponsor olarak yer aldı.

Boş şeylerle tıka basa dolu!

Hepimizin elinin altındaki dijital belleklerin belli bir kapasitesi var, o kapasitenin izin verdiği ölçüde veri depolayabiliyorlar. İnsan belleği de bundan farklı değil; bizim de belleklerimizin bir sınırı, bir dolma noktası var. Saklamaya değer şeyleri belleğimize kabul etmek, değmeyenleri geri çevirmek bu yüzden önemli. Aksi halde önemsiz şeyler önemlilere ayırmamız gereken yerleri dolduruyor ve belki de hayati bilgilerden, tecrübelerden, hatıralardan mahrum bırakıyor. Bir önceki günümüzün seyrini

Tasavvuf ya da İslam ahlak ve edebini kuşanmak

Tasavvuf tan kasıt İslam ’dır yani tasavvuf dendiğinde aslında İslam denmektedir. Bu sebeple büyüklerimiz tasavvufu ayrıca İslam kelimesiyle nitelemeye gerek görmemiş, hatta bu tür bir nitelemeyi (‘İslam tasavvufu’ denmesini) haşiv saymışlardır. Bu cümleden olarak havf ve reca / korku ve ümit konusunu bir tasavvuf ıstılahı olarak ele aldığımızda Kur’ân’ın ve Peygamber Aleyhisselam’ın ahlakıyla ahlaklanmaktan başka bir şeyi kastetmiyoruz. Ancak söz konusu ahlakın, amelî ve aklî uygulamalarına, zamana

Borsa İstanbul’dan sürpriz atak

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü güldü. BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,25 değer kazancıyla 9.279,21 puandan tamamladı. Gün içinde 9.093,65 puana kadar gerileyen endeks, 9.302,62 puanla gün içi zirvesine ulaşarak dikkat çekici bir performans …

Hazine nakit dengesi Nisan’da 183,5 milyar TL açık verdi

Hazine nakit dengesi Nisan’da 183,5 milyar TL açık verdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir